Η διδακτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις Κουνινιώτη μέσα από τη δική μου ματιά
Γράφει ο Ιωάννης Πανούσος, μαθητής της Γ’ γυμνασίου
Την προηγούμενη Πέμπτη, στις 5 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήσαμε εκδρομή με θέμα "Τα προϊόντα του τόπου μας". Ο προορισμός ήταν το Μουσείο Σταφίδας και δίπλα το εργοστάσιο Κουνινιώτη. Ένα εργοστάσιο, μια οικογενειακή επιχείρηση που από το 1876 φροντίζει να επεξεργάζεται, να συσκευάζει και να εξάγει την Κορινθιακή σταφίδα, καθώς και μια ποικιλία αποξηραμένων φρούτων σε όλο τον κόσμο, από τον Καναδά μέχρι την Αγγλία, η οποία όπως μάθαμε, δεν κάνει χωρίς σταφίδα! Ο προορισμός αυτός δεν επιλέχτηκε τυχαία, βέβαια. Η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για την ποιότητα της σταφίδας της και ήδη η Πάτρα από τον 19ο αιώνα είχε αρχίσει να γίνεται εμπορικό κέντρο για τη σταφίδα.
Έτσι, αρχίσαμε κι εμείς -η ομάδα του περιβαλλοντικού-, να κατευθυνόμαστε, επιβιβαζόμενοι στο πούλμαν, προς το εργοστάσιο Κουνινιώτη, λίγο πριν το Αίγιο, στη γέφυρα Μεγανίτη. Στο πούλμαν, η κυρία μας μίλησε για τη σταφίδα και πόσο αυτή ήταν άμεσα δεμένη με την πόλη μας, την Πάτρα. Για το πώς η μεσαία τάξη της εποχής εκμεταλλεύτηκε το εμπόριο της σταφίδας και κατάφερε να φτιάξει πλουσιοπάροχα μέγαρα, αλλά και να στηρίξει την οικονομία του τόπου.
Η ώρα έφτασε. Είχαμε πλέον φτάσει στον προορισμό μας. Αντικρίσαμε με δέος έναν τεράστιο χώρο, όπου βρισκόταν το εργοστάσιο. Μπαίνοντας στο χώρο, συναντήσαμε τον κύριο Κώστα, τον τεχνικό τροφίμων της επιχείρησης. Ο κ. Κώστας, αφού μας μίλησε για την ίδρυση της επιχείρησης, μας έδωσε να φορέσουμε διχτυωτά σκουφάκια, προκειμένου να μην λερώσουμε τον χώρο με τις πλούσιες κόμες μας. Και... αυτό ήταν. Ήμασταν έτοιμοι πλέον να διεισδύσουμε στο εργοστάσιο.
Ο θόρυβος πολύς. Περπατώντας πλάι στον τοίχο μπορέσαμε να πάρουμε μια γεύση για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει στη συνέχεια. Τεράστιες μηχανές, άφθονη σταφίδα, αλλά και ευγενικοί άνθρωποι κρατούσαν το εργοστάσιο αυτό σε ζωή, ενώ ήδη συμπλήρωνε πάνω από δύο αιώνες. Είχαμε φτάσει πλέον στο χώρο αποθήκευσης της σταφίδας. Έναν αχανή χώρο, μεστό από μεγάλες κούτες αποθήκευσης της σταφίδας. Εκεί, ο ξεναγός μας, ο κ. Κώστας, έκανε λόγο για τη διαδικασία παραγωγής της σταφίδας, από την στιγμή της συγκομιδής έως τη συσκευασία και την κατανάλωσή της. Μας μίλησε για την αποστείρωση της σταφίδας μέσα σε αεροστεγείς χώρους με ειδικές ουσίες, ώστε να εξαλειφθεί κάθε ζωντανός οργανισμός που μπορεί τυχόν να υπάρχει ανάμεσα στη σταφίδα.
Επόμενο στάδιο: η εκκαθάρισή της. Η σταφίδα διαλέγεται από δύο γυναίκες οι οποίες εντοπίζουν τυχόν ακαθαρσίες και τις αφαιρούν από το σωρό. Μετά, o σωρός μπαίνει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο διάδρομο όπου από πάνω χύνεται νερό με σκοπό την πλήρη εκκαθάρισή της. Κατόπιν, επειδή έχει πολλή υγρασία, στεγνώνεται. Ένας άνθρωπος με μια σκούπα ανακατεύει το σωρό προκειμένου να διαχωριστούν οι προσκολλημένες σταφίδες. Τέλος, στέλνεται στους πελάτες της εταιρίας, οι οποίοι βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και τη χρησιμοποιούν ώστε να φτιάξουν τα προϊόντα τους.
Κατά την αναχώρησή μας από το εργοστάσιο, γνωρίσαμε τον ίδιο τον κύριο Κουνινιώτη που με μεγάλη χαρά δέχθηκε να βγάλει μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί μας. Τέλος, ως δώρο η εταιρία έδωσε στον κάθε μαθητή από ένα σακουλάκι το οποίο περιείχε σταφίδες αλλά και άλλα γευστικά τροπικά φρούτα!
Ήμασταν έτοιμοι να γυρίσουμε στο σχολείο μας. Να γυρίσουμε καλύτεροι από πριν, έχοντας βιώσει μια εμπειρία μοναδική, που μας άνοιξε τα φώτα της γνώσης στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής των τοπικών μας προϊόντων.
https://gym-ovryas.ach.sch.gr/autosch/joomla25/images/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7_-_%CE%B1%CF%80%CE%BF_%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF.pdf